What are the major drawbacks of Czech specialist periodicals dealing with environmental (ecological) education?

Redakce Envigogika
Na anketní otázku redakce Envigogiky odpovídají oslovení odborníci

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Jaké jsou nedostatky českých odborných periodik dotýkajících se problematiky environmentální (ekologické) výchovy a vzdělávání?

2006-12-12 12:39:21

redakce

Na anketní otázku redakce Envigogiky odpovídají oslovení odborníci

Anketní otázka časopisu Envigogika.

Odpovídejte prosím formou krátkého komentáře. V případě, že Vaše odpověď je delší, zašlete ji prosím na adresu redakce. Vaše odpověď bude zveřejněna v rubrice Dopisy čtenářů. Děkujeme!

Lze hodnotit zaměření a obsah, odbornou úroveň, informačně-komunikační propojení atd.

Níže uvádíme odpovědi, které redakce obdržela od recenzentů časopisu do 15. prosince 2006.

 

Odpovědi

V souladu se svým profesním i zájmovým zaměřením sleduji hlavně odborná periodika přírodovědného charakteru, jakými jsou zejména Vesmír, Živa či Ochrana přírody. Všechna po své linii zásadně dobře podporují výchovně vzdělávací působení v duchu environmentální/ekologické výchovy. Časopis Ochrana přírody občas přináší i materiál teoreticko-metodického charakteru: škoda, že ne častěji. Občas se na toto téma snaží i vyvolat diskusi, která má však vesměs slabý ohlas i úroveň. Co v souboru našich periodik chybí, je opravdu seriózní naučně populární časopis o přírodě, jejím poznávání, významu pro člověka a společnost i ochraně, který by byl běžně k mání na novinových stáncích. Určité pokusy tu byly, vesměs však celkem neúspěšné: úroveň a obliba předválečné „Naší přírodou“ dosud předstižena (ba ani dosažena) nebyla. Existují i periodika zabývající se speciálně environmentální/ekologickou výchovou a vzděláváním: celostátní (Sisyfos) i regionální (například východočeský Ekoton). Ta však mají ponejvíce zpravodajský charakter. Skutečně odborné teoreticko-metodické periodikum (po vzoru zahraničních, např. v USA vydávané mezinárodní „Applied Environmental Education and Communication“) v tomto oboru chybí.

Jan Čeřovský

Univerzita Palackého – Přírodovědecká fakulta

-----------------------

V dané oblasti je problémem především velké množství informací distribuovaných volně (jsou například výsledkem výzkumu či jiné aktivity podpořené grantem, s povinností produkty co možná široce publikovat). Neexistuje měřítko jejich kvality – proces odborného posuzování či dialogu často chybí nebo je silně nedostatečný. To se týká hlavně výzkumů prováděných na zakázku – všemožných VaV či produktů účelově konstituovaných výzkumných ústavů rozličných ministerstev (Ministerstvo školství je v tomto ohledu spíš na černé špici). Nezávislý výzkum ve strategicky (politicky) důležitých oblastech, mezi něž rozhodně patří vzdělání a částečně i životní prostředí, prakticky neexistuje.

Na tento informační zmatek české časopisy navazují poměrně zdatně, přesto však jen v rámci svých možností. Pokud pěstují nezávislý pohled, je to většinou na úkor odborné kvality a naopak. Platí taky, že lepších výsledků lze dosáhnout v poměrně úzce zaměřené oblasti, kam se soustředí momentální pozornost určitého společenství. Výjimkou je Vesmír, který programově pokrývá širokou interdisciplinární oblast – i ten ale musí čerpat z toho, co už je jinde (s jistým záměrem a v rámci určité koncepce) vyzkoumáno. Takže i on by mohl na významné změny výzkumného prostředí doplatit.

Podle mého názoru tu chybí možnost ovlivňovat už samotný způsob kladení (výzkumných) otázek a současně sledovat kvalitu odpovědí v jednom médiu. Pokud by se to podařilo Envigogice, naplnila by svůj cíl. Bude to ale těžké – vzhledem k tomu, že je to cesta, jejíž směřování je nutně nejisté a výsledky nemusí být očekávané.

Jana Dlouhá

Univerzita Karlova – Centrum pro otázky životního prostředí

-----------------------

Bylo by nanejvýš vhodné, dobré a velmi potřebné, aby u nás byl časopis, v němž by se problematika ekologie rozebírala hluboce lidsky bez těch šílených vědecky nesrozumitelných konotací, které čtenáře vždy jen otráví. Musí to být křišťálově jasné a průhledné.

Anna Hogenová

Univerzita Karlova – Husitská teologická fakulta; Pedagogická fakulta

-----------------------

Zabývám se především pedagogickým konstruktivismem, teorií aktivního učení a rozvojem kritického myšlení a kritické gramotnosti. Jen díky tomu čas od času zabrouzdám na různá pole, kde se konstruktivistická pedagogika uplatňuje. Ekologická nebo environmentální výchova je jednou z takových oblastí. Nezabývám se jí ale tak soustředěně, abych měla dostatečný přehled o odborných publikacích a jejich slabinách. Znám časopisy určené učitelům základních nebo středních škol, jako je Bedrník nebo Geografické rozhledy, popř. periodika pro širší okruh čtenářů (Eko-ekologie a společnost, Ekolist, Sedmá generace). Předpokládám, že se ptáte na můj názor na odbornější tituly, ty ale neznám.

Hana Košťálová

Kritické myšlení o.s.

Kritické listy

-----------------------

Tiskoviny, které trpí principiálními nedostatky, nečtu, a otázku jsem proto schopna zodpovědět pouze nepřímo.

Chtěl-li by po mně někdo doporučit časopis týkající se vztahu člověka k přírodě či eko-výchovy, zjišťovala bych asi nejprve, oč mu jde konkrétně. Jednalo-li by se mu o aktuální informace z oblasti, odkázala bych jej na EkoList. Jednalo-li by se o učitele, doporučila bych Bedrník. A byl-li by dotyčný teoreticky založen a studijně naladěn, zmínila bych se o Envigogice.

Z periodik dotýkajících se alespoň tu a tam zmíněné oblasti, mám osobně nejraději Sedmou generaci a Vesmír. Sedmou generaci zejména pro její sociologicko-psychologický přínos, Vesmír zvláště pro široký záběr a transdisciplinární pojetí. Sympatická mi je zde též ochota čtenářů a redakce k polemikám. Na Sedmé generaci mi je milé, že vychází na recyklovaném papíře, na druhé straně však přiznávám, že mám Vesmír ráda i pro jeho grafické kvality: skrze fotografie nám zprostředkovává pohledy do vzdálených ekosystémů, odhaluje mikro- i makrosvět a umožňuje nám obdivovat krásy živočichů a rostlin, které bychom bez něj možná nikdy nespatřili. Poučná jsou zde též schémata a grafy, do značné míry též umožněná právě neekologickým křídovým papírem.

Nad některými články zmíněných odbornějších periodik si občas říkám, že bych uvítala vyšší odbornou i stylistickou kvalitu příspěvků. To však nemíním jako kritiku redakcí, ale spíše jako výzvu faktickým i potenciálním přispěvatelům.

Ze společenského hlediska vnímám jako zásadní nedostatek to, že problematika vztahu člověka k prostředí má malou popularitu. Ani to však není kritika redakcí zmíněných časopisů – leda snad jejich marketingu – ale hlavně deníků a dalším médií, jež se zabývají občanskými, politickými a vůbec všelidskými tématy.

Pavla Koucká

Univerzita Karlova – Přírodovědecká fakulta

-----------------------

Schází opravdu odborné periodikum typu Environmental Values, nebo dřívější Ecumene, kde by se ve větším rozsahu diskutovaly vůbec ideje, případně historické souvislosti, vztahu k životnímu prostředí, krajině či ochraně přírody. Schází to i jako jakýsi „nástroj“ dalšího vzdělávání a výchovy i samotných ochranářů či kompetentních úředníků.

Karel Stibral

Univerzita Karlova – Přírodovědecká fakulta

Masarykova Univerzita – Fakulta sociálních studií

 

-----------------------

Českých odborných periodik je málo a velmi podléhají lobbyingu nejrůznějších skupin, od firem zabývajících se přetvářením krajiny (často pod hlavičkou zlepšení ekologické situace, i když jde spíše o další ničení krajiny; viz rekultivace), po profesionální proroky ekologické katastrofy. Neprofesionalita a opakování informací získaných z propagačních materiálů příslušných skupin namísto analýz založených na skutečném výzkumu.

David Štorch

Univerzita Karlova – Centrum pro teoreticka studia