Vyjádření dr. Martina Pěluchy z Vysoké školy ekonomické v Praze

Martin Pělucha

Text byl převzat z e-mailové korespondence:

Stažení

Data o stažení nejsou doposud dostupná.

Metriky

Metriky se nahrávají ...

Vyjádření dr. Martina Pěluchy z Vysoké školy ekonomické v Praze

2013-02-05 20:42:27

Martin Pělucha

Text byl převzat z e-mailové korespondence:

Vazene kolegyne a kolegove,
dival jsem se na zmineny odkaz vynatku z diplomove prace sl. Evy Slapakove.

Zamer kolegyne Slapakove hodnotit MA21 je samozrejme velmi zasluzny, na druhou stranu pojeti prace je spise problematicke. Dilci postrehy uvadim nize:

1) METODIKA

Metodicky neni prace zcela zvladnuta, resp. neni zrejme, proc autorka prace postupovala timto smerem, hodnotila efektivitu MA21 zrovna vybranymi indikatory a nezahrnula jine. Takovy pristup je mozny, ale musi byt adekvatne podlozen kvalitni literarni resersi, coz v pripade prezentovaneho vynatku z DP neni.

Jako velmi problematicke vidim pojem "efektivita", ktery autorka prace nevysvetluje - je to velmi libivy pojem, politici i novinari s timto pojmem velmi radi pracuji, zejmena pak v pripadech, kdy se snazi oznacit procesy za "neefektivni", nicmene neni to vysvetleno. Pokud by autorka prace provedla hloubkovou resersi, tak by zjistila, ze zasahuje i do oblasti verejnych statku, coz jsou efekty, ktere neprochazi trhem. Jejich oceneni je mozne, ale jsou k tomu jine metody, ktere v predlozene praci nediskutuje.

2) LITERATURA A ZDROJE

Jak uz vyplyva z bodu 1, tak predlozene verzi zcela chybi kvalitni reserse relevantnich zdroju. Autorka se tak opira vicemene o vlastni dojmologii, nez o skutecne teoreticke ci metodicke koncepty, mineno v obecne rovine.
Seznam literatury povazuji za mizerny.

3) VNEJSI VLIVY A MA21

Zcela absentuje reflexe vnejsiho vyvoje, ktery napr. muze velmi dramaticky ovlivnovat nektere ukazatele - zejmena pak spokojenost obyvatel. Pokud se porovnava obdobi 2004 - 2007 (obdobi celonarodni prosperity doprovazene hospodarskym rustem a snizujici se nezamestnanosti) a obdobi 2008 - 2010 (obdobi krizove, snizujici HDP, zvysujici se nezamestnanost, o napeti ve spolecnosti ani nemluve) dochazi autorka k zaveru, ze pri drobnem snizeni spokojenosti, napr. u Chrudimi z 90 % na 87,7 % je tedy MA21 "neefektivni".

Neni zadnym zpusobem reflektovana prave vnejsi dimenze techto procesu, dopadu a vlivu na chovani obyvatel, tzv. ocisteni dat od techto faktoru. Muze byt tudiz i druha varianta, tj. ze pokud by MA21 v danem meste nefungovala a mesto se nestaralo, tak by v tomto krizovem obdobi mohla klesnout spokojenost treba na 60 %. Jinymi slovy by mohl byt i zaver, ze prave diky MA21 dochazi k tlumeni negativnich projevu toho ci onoho faktoru - coz muze byt koneckoncu take hypoteza pro dalsi zkoumani. Nebo, muze byt i zcela jiny zaver (spise malo pravdepodobny), ze i v obdobi hospodarske krize by se spokojenost obcanu v danem meste zvysovala, ale diky "negativnimu" pusobeni MA21 se nakonec obyvatele priklonili k nizsi spokojenosti. Takovy zaver je ale spise usmevny.

Zavery jsou dosti povrchni, nedostatecne podlozene a nelze je povazovat za adekvatni vuci pouzite metodice.

Zdravi,
Martin Pelucha
--
Ing. Martin Pělucha, Ph.D.
Vysoká škola ekonomická v Praze
Národohospodářská fakulta, Katedra Regionálních studií